Roolipelaaminen on siinä mielessä oiva harrastus, että se kehittää muun muassa kykyä improvisoida, eläytyä ja toimia ryhmässä joko paikan päällä tai etänä. Osa voi myös löytää mahdollisuuden käsikirjoittaa ja lavastaa roolipelejä. Monipuolisuutensa vuoksi roolipelit ovatkin kiinnostaneet satoja suomalaisia jo parinkin vuosikymmenen ajan. Mutta sopisiko se sinulle?
Aloittelevalta roolipelaajalta ei vaadita juurikaan mitään muuta kuin avointa mieltä ja valmiutta joustaa erilaisissa tilanteissa. Kerromme tässä artikkelissa lisää siitä, miten pääsee mukaan roolipelaamisen ihmeelliseen maailmaan ja millaisia eri järjestöjä sen taustalla toimii.
Laudalla vai livenä?
Aluksi on tärkeää päättää, mitä haluat roolipeliharrastukseltasi ja paljonko aikaa sekä rahaa olet valmis käyttämään siihen. Lauta- ja internetroolipelit ovat melko edullisia vaihtoehtoja ja sopivat siksi aloittelevalle roolipelaajalle erittäin hyvin.
Mikäli haluaa panostaa vähän enemmän niin aikaa kuin rahaakin esimerkiksi asusteiden tekemiseen, elävä roolipeli, eli tuttavallisemmin larppaaminen, voi olla hyvä vaihtoehto. Live-roolipelaaja pääsee eläytymään entistä enemmän verrattuna lauta- ja internetroolipeleihin ja livenä pelaaminen on suorastaan kuin teatteria, mutta vain ilman yleisöä. Live-roolipelaaja pääsee myös toisinaan matkustamaan jopa ulkomaille saakka harrastuksensa puolesta. Esimerkiksi monet puolalaiset linnat ovat sopivia paikkoja fantasia-larppien järjestämiseen, ja vuonna 2016 Czochanin linnassa järjestettiin Harry Potter -aiheinen larppi.
Erilaisia yhteisöjä
Suomessa toimii paikallisia roolipelaajien yhteisöjä. Näistä tunnetuin lienee Suomen roolipeliseura ry, joka on aktivoitunut vuonna 2017. Seuraa ovat edeltäneet monet itsenäiset roolipelaamiseen liittyvät projektit kuten itsenäiset ryhmät tai yksilöt, jotka ovat suunnitelleet ja toteuttaneet omia roolipelejään. SRS pyrkii ensisijaisesti koordinoimaan eri projekteja niin, että niihin löytyy tekijöitä ja jo valmiit projektit saisivat vertaistukea ja -arviointia.
Paikallisesti roolipelaamiseen erikoistuneita yhdistyksiä toimii muun muassa yliopistojen harrasteseuroina: roolipelaaminen saapui Suomeen nimittäin paljolti Yhdysvalloissa opiskelleiden vaihto-opiskelijoiden myötävaikutuksesta. Tampereella toimivia seuroja ovat esimerkiksi Excalibur (Tampereen Teekkarien Roolipeliseura) ja TYR (Tampereen Yliopiston Roolipelaajat). Turussa vastaava seura on Tyrmä (Turun Yliopiston Rooli- ja Strategiapeliseura).
Mikäli haluat mukaan roolipelaamaan, kannattaa olla yhteydessä johonkin paikalliseen roolipelaajien järjestöön. Mikäli et tiedä, onko tällaista olemassa, kannattaa kysellä esimerkiksi lähialueen peliliikkeistä, jotka tekevät usein tiivistä yhteistyötä roolipeliyhdistysten kanssa.