Suurin osa meistä on ainakin joskus kuullut sanan “roolipeli” tai “larppaaminen”, joka on vain yksi roolipelaamisen muoto. Tässä artikkelissa paneudumme juurikin roolipelaamisen määritelmään ja siihen, mitä se todellisuudessa on.
Kysyttäessä mitä on roolipelien pelaaminen noin selkosuomella vastaus on melko simppeli: peli tai tarinan kerronnan muoto, jossa osallistujat eläytyvät hahmoihin mahdollisimman syvällisesti. Varsinkin tarinan kerronnan muotona roolipelaamista ei ensimmäiseksi mieltäisi, mutta sitähän se teatterikin on. Erona teatteriin on kuitenkin se, että roolipelaajat eläytyvät rooliinsa ensisijaisesti toisiaan ajatellen, kun taas teatterissa eläydytään yleisöä ajatellen.
Roolipelien historia on yllättävän pitkä. Jo 1700-luvulta alkaen roolipelien tapaiset sotapelit olivat olennainen osa upseereiden koulutusta: joukko-osastot ja sotilaat kuvattiin pelinappuloina ja nopalla tuotiin mukaan vihollisen arvaamattomuuden elementti. Sotapeleillä oli tarkat säännöt, ja ne julkaistiin suurelle yleisölle vuonna 1900, jolloin suunnaksi otettiin viihteellisyys.
Taru sormusten herrasta -romaani innoitti nykymuotoisia roolipelejä, joiden aiheena olivat fantasiamaailmat. Vuonna 1974 julkaistiin Dungeons and Dragons -peli, jonka katsotaan aloittaneen nykyinen roolipelien hurmos. Se julkaistiin suomeksi ensimmäistä kertaa 1988.
Roolipelien lieveilmiöinä ovat tulleet niitä käsittelevien keräilytuotteiden keräily. Näitä ovat esimerkiksi kortit tai miniatyyrihahmot, mutta myös erilaiset julisteet tai kartat.
Livenä vai laudalla?
Perinteisesti roolipelejä on kahdenlaisia. Lautaroolipeleissä peli muistuttaa hyvin paljon entisajan sotapelejä, joita pelataan laudalla, pelinappuloilla ja nopalla.
Live-roolipelaaminen eli toiselta nimeltään larppaus on tuo roolipelin niin sanotusti eloon, sillä pelaajat eläytyvät hahmoihin pukeutumalla ja näyttelemällä käsikirjoituksen perusteella. Toisinaan voidaan myös improvisoida.
Lisäksi tietokoneella voi pelata roolipelejä. Osa toimii internetin välityksellä, mutta myös yksin pelattaviakin pelejä löytyy.
Miten pääsen mukaan?
Kiinnostuitko? Roolipelaajien yhteisöjä on Suomessa useita: osa toimii koko maassa ja osa vain tietyssä kaupungissa. Itselleen sopivan seuran löytäminen vaatii hieman googlailua, mutta toisaalta kannattaa muistaa, että yhdessä piirissä on todennäköisesti joku, joka tuntee toisen piirin tyyppejä.
Kannattaa myös miettiä itselleen sopivaa roolipelin tyyppiä: haluatko pelata laudalla siistissä sisätiloissa vai liikkua maastossa? Budjettia ajatellen lautaroolipelaamisella pääsee halvemmalla, mutta live-roolipelaaminen tarjoaa ainutkertaisia kokemuksia parhaimmillaan ihan ulkomailla asti.
Oli tyylisi tai pelisi mikä tahansa, tapaat aivan varmasti avoimia tyyppejä, jotka opastavat sinua mielellään uuden harrastuksen pariin.